Mario Tkalac

Picture for Everyone

Prvi svijet

Leave a comment

Šišmiši su za Aboridžine simboli smrti, jesi li znao?

“Zamisli mjesto na kojem su ljudi bili izolirani duže od četrdeset tisuća godina. Drugim riječima, nisu saznali ništa o židovstvu, pogotovo ne o kršćanstvu i islamu jer ih je cijeli ocean dijelio od najbližeg kontinenta. Unatoč tomu oni imaju svoju povijest stvaranja svijeta. Prvi čovjek bio je Ber-rok-boorn. Njega je stvorio Baime. Nestvoreni, koji je bio početak svake ljubavi i štitio je sve stvoreno. Drugim riječima, simpatičan momak taj Baime kojega prijatelji zovu samo veliki očinski duh. Pošto je Baime dao Ber-rok-boonu i njegovoj ženi po svemu svudeći dobro mjesto za život, obilježio je stablo yarrana u kojem se nastanio roj pčela.

‘Po cijeloj zemlji koju sam za vas stvorio možete tražiti hranu, no ovo stablo pripada meni’, upozorio je to dvoje ljudi. ‘Pokušate li i od njega dobiti hrane, vas i vaše potomke snaći će svakovrsno zlo.’ Otprilike tako. U svakom slučaju, jednoga dana kada je Ber-rok-boorn otišao skupljati drva, njegova je žena prolazila pokraj stabla yarrana. Primijetivši da stoji ispod svetog drveta, isprva ju obuze silan strah, no ispod stabla ležalo je toliko granja da nije poslušala svoju prvu podubu da se što brže udalji. Osim toga, Baime nije ništa rekao o drvu. Dok ga je skupljala, iznad sebe začuje tiho zujanje, pogleda uvis i ugleda roj pčela i med koji se cijedio niz stablo. Samo je jednom prije kušala malo meda, no ovdje je bilo meda za mnogo obroka. Sunce je svjetlucalo u blistavim, slatkim kapljicama i naposljetku se Ber-rok-boornova žena više nije mogla suzdržati te se popela na stablo.

U ovom trenutku odozgo se spusti hladan dašak i velika tamna prilika obujmi joj tijelo golemim crnim krilima. Bio je to šišmiš Narahdarn, kojemu je Baime povjerio čuvanje stabla. Žena padne na tlo i pobjegne natrag u pećinu. Ondje se skrila. No, bilo je prekasno, na svijet je dozvala smrt koju simbolizira šišmiš Narahdarn i svi će Ber-rokboornovi potomci podleći tom prokletstvu. Stablo yarrana lilo je gorke suze zbog tragedije koja se dogodila. Slijevajući se niz stablo, suze su se skrutnule i zato danas na kori stabla yarrana nalazimo crni kaučuk.”

Andrew je zadovoljno povukao dim iz cigare.

“Adam i Eva na australski način, zar ne?”

Harry je kimnuo glavom i morao priznati da ima veoma mnogo sličnosti.

“Možda se jednostavno radi i tome da ljudi, bez obzira na to gdje živjeli na Zemlji, na neki način imaju slične vizije i maštarije. Možda im je to priroda dala, tako reći već unaprijed snimila na tvrdi disk pa usprkos svim razlikama prije ili poslije dođemo do istih odgovora.”

“Nadajmo se tomu”, rekao je Andrew. Škiljio je kroz oblak dima. “Nadajmo se tomu.”

Author: mariotkalac

Moji interesi su fotografiranje, umjetnost, zabava i sport. Volim putovati i upoznavati nove kulture, stilove i događaje s puno ljudi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s